Category

Russian genitive case for direction of motion

Russian declension of nouns involves 6 cases: nominative, genitive, dative, accusative, instrumental, prepositional, in two numbers singular and plural (some Russian nouns are always plural or always singular), and absolutely obeying 3 grammatical genders: masculine, feminine, and neuter. Russian nouns are either animate or inanimate. Russian adjectives, pronouns and numerals decline too; they agree with nouns in gender, number and case.


Russian genitive case is used to express moving away from someone, something

Dative.jpg
To / Towards
Accusative.jpg
To / Towards / Onto / Into
Prepositional.jpg
On / In / At
Genitive.jpg
From / Off / Out / Of

If в is used to express motion in prepositional and accusative then из is used in genitive. If на is used to express motion in prepositional and accusative then с is used in genitive.

К кому вы едете? · Куда вы едете? · Где вы живёте? · Откуда вы пришли, приехали?

Из дома или из квартиры? Из города или из деревни? Из горах, из пустыне, с берега реки (моря), с острова? Из какой страны? С какого континента? С какого острова? Из каких гор? Из какой пустыни? С какой реки? Из Европы? Из Азии? Из Угугвая? Из Египта? С севера? С юга? С востока? С запада? С какой улицы? С какой площади? С какого этажа? С Урала, с Кавказа, но из Сибири, из Крыма, из России.

Prepositions and cases for direction in Russian.png
К чему вы подходили? · Куда вы ходили? · Где вы были? · Откуда вы вернулись? От кого? От чего вы отходите?

Из библиотеки со встречи с писателями? Из института (университета) с лекции? Из школы с урока? Из офиса, с работы? Из больницы с приёма у врача? Из министерства с заседания? Из музея с выставки? Из театра с оперы? Из клуба с танцев? Из ресторана со свадьбы?

От врача? От учителя? От вашего друга? Из здания, но с мероприятия. Из учереждения, но с курса, с факультета.

Subcategories

This category has the following 3 subcategories, out of 3 total.